	SATURDAY 19 th July SCHEDULE 8.30 am to 17.30pm		
Time	Human Course	Animal Course	
8.30-8.45	Introduction to the course, facult	y, expectations and structure	
15 mins	Dorothy Thompson		
9 45 0 20	Introduction to Full field ERGs		
8.45-9.30	Suresh Viswanathan		
45 111115	Physiology of ERGs (Basic components, Cellular sources, Functional relationships (Naka-Rushton)) ISCEV Full field ERG Standard (Recording protocols and their physiological basis)		
	Additional diagnostic resources (a-wave modelling, PhNR, On-Off-, chromatic and S-cone stimulation)		
	Clinical application of full field ERG Graham Holder		
9.30-10.15			
45 mins	Diagnostic challenges in health and disease (distinguishing rod and cone photoreceptor contributions.		
	limited vs. generalised disease, negative ERGs)		
10.15-10.45	30 minutes COFFEF/TFA		
30 mins			
10 45-11 30	Techniques of VEP recording	Fundamentals of ERG in animal models	
45 mins	Michael Bach	Bo Lei Recording in animals (equipment and materials)	
43 11113		'ISCEV' standard (basic and extended tests)	
11 20 12 15	Clinical applications of the VEP	ERG in retinal research I (outer retina)	
11.30-12.15	Graham Holder	Naoyuki Tanimoto	
45 mins		affecting RPE, photoreceptors and bipolar cells	
12.15-13.00			
45 mins	45 minutes SANDWICH LUNCH		
12 00 12 20	FOC recording and its clinical combinations	ERG in retinal research II (inner retina)	
13.00-13.30	EUG recording and its clinical applications		
50 111115		on Glaucoma & ON disease in rats & large animals.	
13.30-13.55			
25 mins	Clinical application of non-standard ERGs	ERG in Preclinical Therapy Assessment	
	(rea jiash & s-cone)	Mathias Seeliger	
	Recognising everyday common artefacts	Follow up of therapeutic interventions in pre clinical	
13.55-14.15	Ruth Hamilton	models of rod (RP) and cone (ACHM2) disease	
20 minutes			
	Techniques to localize rotinal stimulation	ERG PRACTICAL DEMONSTRATIONS	
14 15-15 00	PERG & mfERG	3 stations x 20 minutes ERG demonstrations with a	
45 mins	Michael Bach	rodent phantom (light-sensitive, "artificial" mouse/rat	
15.00-15.30	30 minutes COFFFF/TFA		
30 mins	So minutes correly rea		
15.30-16.15	Clinical application of PERG and mfERG	Time with ERG manufacturers	
45 mins			
10 15 17 20	3 stations x 20 minutes 2 instructors /station		
16.15-17.30	1) PERG and PVEP	Animal course	
75 mins	2) Full field ERG	jiee time	
19.00	COURSE DINNER with faculty		
23.00	local restaurant		

	SUNDAY 20 th July SCHEDULE 8.30 am -16.00 pm	
Time	Human Course	Animal Course
8.30-9.00	An electrophysiological approach to retinal dystrophies	
30 minutes	Graham Holder	
	Impact of ERG in animal models for understanding, diagnosing and follow-up of human disease	
	Experimental ERG in the discovery of novel aspects of retinal function Diagnostic insights to better understand the underlying pathophysiology	
	ERG recordings in the pre-clinical evaluation and preparation of human therapeutic interventions	
9 05-9 35	Part I: outer retina and the first synapse	
30 minutes	Mineo Kondo	
	Part II: Inner reting and entic perve	
9.40-10.10	laura Frishman	
30 minutes	Laura misiman	
10.15-10.45	30 minutes COFFFF/TFA	
30 mins	So minutes contract the	
	Paediatric ERG recording	Preclinical Imaging (OCT, SLO)
10.45-11.30	Anne Fulton Maturation of the EPC, recording EPCs in promature	Mathias Seeliger
45 minutes	infants and neonates	preclinical models & therapeutic interventions
	Paediatric techniques in a clinical setting	Imaging PRACTICAL DEMONSTRATION
11.30-12.15	Dorothy Thompson	Mathias Seeliger + all faculty
45 minutes	setting and electrophysiological surveillance	2 stations x 20 minutes, demonstrations of SLO/OCT experimental <i>in vivo</i> imaging
12.15-13.00	45 minutes SANDWICH LUNCH	
45 minutes	45 minutes SANDWICH LONCH	
	13.00-13.45 What do I need to do to set up a lab Chris Hogg General considerations (shielded room, isolation, power cables, accessibility) Scope of diagnostics (which tests which age group) Scope of diagnostics (which tests which age group) 45 minutes Equipment Comparison What do I need to know before I buy? Technical considerations (amplifiers, filters, flexibility of programming, stimulators, external triggers) How to make a dummy patient photocell Equipment questionaire	
13 00-13 45		
45 minutes		
13.45 -14.15	Armchair questions with all faculty	
30 minutes		
14.15-15.00	Comprehensive Clinical Visual	Comprehensive Animal Diagnostics
45 minutes	Electrodiagnostics	Naoyuki Tanimoto
	An overview and integration of the clinical test findings	on ERG and imaging techniques
15.00-15.30		
30 mins	30 minutes COFFEE/TEA	
15.30-16.00	Time with manufacturers	Time with imaging manufacturers
30 minutes	comparison of specifications & practise	comparison of specifications & practise
16.00	COURSE FINISH and FEEDBACK	