	Saturday 13 th August SCHEDULE 8.30-17.30		
	TECHNIQUES		
Time	Human Course	Animal Course	
8.30-8.50 20 mins	Introduction to tests Dorothy Thompson The test acronyms, equipment, what the patients experience and how the tests dissect the visual pathway		
8.50-9.35	Introduction to		
45 mins	Laura Frishman ISCEV Full field ERG Standard (Recording protocols and their physiological basis)		
9.35-10.20 45 mins	Clinical application of full field ERG Tony Robson Interpreting Clinical ISCEV Full field standard ERGs (Patterns of change to track down the underlying pathophysiology) (distinguishing rod and cone photoreceptor contributions, limited vs. generalised disease, negative ERGs)		
10.20-10.50 30 mins	30 minutes COFFEE/TEA		
10.50-11.50 60mins	Techniques to localise retinal stimulation mfERG& PERG Michael Bach	Fundamentals of ERG in animal models Suresh Viswanathan— 45 Min. Recording in animal models, Nature of ERG responses, Species differences. ERG in retinal research I (outer retina)	
11.50-12.20 30 mins	Clinical application of mfERG Mineo Kondo	Mathias Seeliger – 45 Min. Experimental use of ERG in inherited diseases affecting RPE, photoreceptors and bipolar cells	
12.20-13.15 55 mins	55 minutes LUNCH		
13.15-13.45 30 mins	Clinical applications of the PERG Tony Robson	ERG in retinal research II (inner retina) Suresh Viswanathan – 30 Min. Experimental use of ERG, PHNR& PERG with focus on Glaucoma& ON disease in rats& large animals.	
13.45-14.30 45 mins	Techniques to record VEPs & clinical applications Ruth Hamilton	ERG in retinal research III (Pharm&Tox) Ido Perlman – 45 Min. Experimental use of ERG in pharmacological & toxicological studies.	
14.30-15.00 30 minutes	EOG recording and its clinical applications Dorothy Thompson	ERG PRACTICAL DEMONSTRATIONS Mathias Seeliger& all faculty – 30 Min. 2 stations x 15 minutes, ERG demonstrations with a rodent phantom (light-sensitive, "artificial" mouse/rat)	
15.00-15.30 30 mins	30 minutes COFFEE/TEA		
15.30-16.15	Recognising everyday common artifacts		
45 mins	Ruth Hamilton		
16.15-17.30 75 mins	How to set up a clinical laboratory equipment specification x2 Chris Hogg Demonstrations of clinical response acquisition Dorothy Thompson, Tony Robson, Ruth Hamilton, & faculty	Animal course free time	
19.00	COURSE DINNER with faculty local restaurant		

	Sunday 14 th August SCHEDULE 8.30 am -16.00 pm		
	application and integration		
Time	Human Course	Animal Course	
8.30-9.15	A clinical diagnost	ic approach to retinal disease	
45 minutes	Mineo Kondo		
	non-standard ERGs (red flash & S-cone& PHNR)		
9.15-9.45	Suresh Viswanathan		
30 minutes	Additional diagnostic resources (a-wave modelling, PhNR, On-Off-, chromatic and S-cone stimulati		
9.45-10.15	ERG in Preclinical Therapy Assessment		
30 minutes	Mathias Seeliger ERG recordings as functional biomarker		
30 milates	Follow up of therapeutic interventions in pre-clinical models of rod and cone disease		
10.20-10.50	30 minutes COFFEE/TEA		
30 mins		Practical ERG recording in animal models	
10.50-11.25	Maturation of visual electrophysiological	Bo Lei – 45 Min.	
35 minutes	measures	Review of basic and extended tests & their	
33 minutes	Ruth Hamilton	applications, Implementation of test strategies.	
	Kuth Humiton		
		Preclinical Imaging (OCT, SLO)	
	Paediatric clinical adaptations and	Mathias Seeliger – 45 Min.	
11.25-12.20	applications,	OCT, SLO & angiography as structural biomarkers, preclinical models & therapeutic interventions	
	including nystagmus investigation in a outpatient setting	produition modele a alerapoda mierventene	
55 minutes	Dorothy Thompson		
12.20-13.15	55 minutes LUNCH		
55 minutes			
	Clinical Visual Electrodiagnostics in	Imaging PRACTICAL DEMONSTRATION	
13.15-14.15	inflammatory eye disease	Mathias Seeliger + all faculty – 60 Min. 2 stations x 20 minutes, demonstrations of SLO/OCT	
60 minutes	Graham Holder	experimental <i>in vivo</i> imaging	
		3 7	
14.15-15.15	The Great ISCEV quiz	Comprehensive Animal Diagnostics	
60 minutes	An interactive overview of the course	All faculty – 60 Min.	
23	All faculty	Q&A regarding phenotyping of animal models based	
45 45 45 25		on ERG and imaging techniques - Interactive	
15.15-15.30	15 minutes COFFEE/TEA		
15 mins	·		
15.30-16.00	<u>Time with manufacturers</u>		
30 minutes	comparison of specifications & practise		
16.00	COURSE FINISH		